Revo als basis van de NDP

De overname van de regeermacht op 25 februari 1980 noemen we ook wel de Revolutie. Voor de NDP was dit de start van een proces van vernieuwing en bevrijding dat startte in deze nacht van 24 op 25 februari 1980. 

Op 25 februari 1980 namen 16 militairen, als resultaat van een vakbondsstrijd in het leger, de macht over in het land van de toenmalige regering. Deze machtsovername symboliseerde de start van dit proces van vernieuwing en bevrijding. Op 25 november 1975 was ons land onafhankelijk geworden, maar de onafhankelijkheid was slechts een staatkundige onafhankelijkheid. De echte onafhankelijkheid moest nog vorm krijgen.

De militairen verklaarden dat Suriname haar ontwikkeling in eigen handen zou nemen. Het pad vanaf 25 februari 1980 was een pad gebaseerd op een visie waarbij de rijkdommen van Suriname voor het volk zijn, waarbij de economie zou worden opgebouwd met eigen hulpbronnen en eigen menskracht. 

 

Het proces werd gestoeld op vier vernieuwingen te weten:

-       Vernieuwing van de sociaaleconomische orde

-       Vernieuwing van de sociaal-maatschappelijke orde

-       Vernieuwing van de politiek-bestuurlijke orde en

-       Vernieuwing van de educatieve orde

-       En daar is later de vijfde vernieuwing van milieu bijgekomen


Het ontstaan van de 25 Februari Beweging

Vanaf de machtsovername op 25 februari 1980 heeft de leiding van de Revolutie gewerkt aan een vorm van democratie waarbij grote delen van de bevolking actief betrokken waren bij een proces van meedenken, meebeslissen en meedoen. Iedereen werd gestimuleerd om zelf oplossingen te vinden voor hun problemen. Om het totaal te structuren werd het Directoraat Volksmobilisatie onder het ministerie van Binnenlandse Zaken ingesteld in 1980. Over het hele land werden volkscommitees in het leven geroepen. Hierdoor konden buurtbewoners met elkaar en met begeleiding van vakmensen werken aan de verharding van wegen, het opruimen en netjes houden van scholen en de daarbij behorende terreinen in de buurt. Samen met de militairen en de politie werd gezorgd voor de veiligheid in de buurten. Dit zorgde voor een tot dan toe onbekende saamhorigheid en gemeenschapszin in de Republiek Suriname.

Het werd al gauw duidelijk dat deze vorm van democratie niet onder een ministerie kon blijven bestaan. Er moest een politieke beweging komen die los van de overheid ideeën kon ontwikkelen en waar Surinamers zich in konden organiseren achter politieke doelen die veel verder lagen dan een overheid ooit zou kunnen coveren. In juli 1984 werd de “25 Februari Beweging” opgericht.  Deze beweging bevatte alle bevolkingsgroepen.

 Toen de verkiezingen van 25 november 1987 werden aangekondigd lag het voor de hand dat de 25 Februari Beweging omgedoopt werd tot politieke partij. Hiertoe is de Nationale Demokratische Partij, de NDP, op 4 juli 1987 opgericht.

 

40 Jaar REVO

Het proces van bevrijding en vernieuwing heeft de afgelopen jaren ups en downs gekend. In de afgelopen 40 jaren (1980-2020) is er continu een strijd geweest tussen het eigene willen ontwikkelen en het terug willen gaan naar de systemen en zorg vanuit het moederland.

 Ondanks deze ideologische strijd heeft Suriname stap voor stap een eigen weg gevonden, waarbij er diverse ontwikkelingen zijn doorgemaakt. Veel van de ontwikkelingen vonden hun oorsprong in de begin jaren ’80 waarbij er nieuw elan en gemeenschapszin in Suriname ontstond.

 

>> Lees hier een terugblik op 40 jaar Revolutie in de Revo krant van 24 februari 2020

Previous
Previous

Kandidaten DNA